Resgodis-bloggen

Resgodis-bloggen

Om bloggen

Här finns berättelser från våra husbilsresor, men även om vandring på Kanarieöarna, en vecka i New York och en resa till Indien.

Vi har också en hemsida: resgodis.se. Där har vi sammanfattat våra resor (för den som inte orkar läsa blogg) och samlat information om campingar och ställplatser vi besökt.

På hemsidan har vi också skrivit om några andra resor till Kuba, Thailand, Italien och Spanien.

Kerala i Indien, februari/mars 2014

SolPosted by Admin 18 Mar, 2014 19:49

Vi var två veckor i Kerala med goda vänner för att fira en födelsedag och för att uppleva Indien. Vi började med rundresa i mini-buss i en dryg vecka och avslutade med några härliga dagar på stranden med sol och bad.

Ganesha travel hjälpte oss att planera och boka resan vilket var en enorm hjälp för oss. Dom gav förslag på resväg och utflykter, skötte alla bokningar av hotell, transporter, guider, mm i Indien och allt fungerade perfekt under resans gång.

I bloggen nedan beskrivs vår resa dag för dag. Vi har också gjort en sammanfattning på vår hemsida.

21 februari 2014, Göteborg - Kerala
Vi gav oss iväg från Göteborg på morgonen med bil till Köpenhamn och flög till Dubai med The Emirates. Flyget tog 6 timmar och sedan hade vi 3 timmars väntan på flygplatsen i Dubai. Klockan 2.45 (lokal tid) på natten startade planet mot Cochin i Kerala och efter cirka 4 timmars flygning landade vi klockan 8 (lokal tid) på morgonen nästa dag.

22 februari 2014, Cochin
Det var en lång väntan på väskorna på flygplatsen och flera kontroller av pass och visum. En chaufför med minibuss väntade och körde oss till Fort House hotell, det var ingen lång sträcka men tog nästan 1,5 timma i den täta trafiken av bilar, cyklar, rickshaw, promenerande människor, kor och getter. Det var verkligen fullt av liv och kändes väldigt mycket Indien.

Rummen var inte klara när vi anlände på förmiddagen, men vi åt en sen frukost på hotellet och fick våra rum klockan 12. Vi tog det lugnt och sov någon timma innan vi gav oss iväg på utflykt med rickshaw. Vi besökte ett ayurveda centre, såg hur man rengjorde och torkade ingefära, gjorde lite shopping, gick på strandpromenaden och tittade på de vackra kinesiska fisknäten i solnedgången.

Vi ville köpa öl och blev körda till "systembolaget" där det var en lång kö av gubbar.
Rickshawförarna hjälpte oss med att smita förbi kön och köpa 12 stora öl för 840 rupier. På kvällen satt vi ute och åt middag på Seagull restaurant, granne med vårt hotell. Dom serverade mycket goda räkor (King prawn) i en smakrik sås, till det fick vi cashew- respektive citron- ris som smakade underbart gott.

Temperaturen var 27-28 grader på kvällen och vinden fläktade skönt. Det var lite myggor på kvällen, men hotellet försåg oss med myggmedel (Odomos) som fungerade väldigt bra.

23 februari 2014, Cochin
Tre rickshaws hämtade oss kl 10 för en ny tur runt Fort Cochin. Vi kom inte in i den största katedralen eftersom det var mässa med vacker sång och musik, och fullsatt. Vi fortsatte till Vasco da Gamas grav, det portugisiska museet där vi uppskattade trädgården mest, ett tvätteri där allt gjordes för hand och den rena tvätten hängde i långa rader utanför. Vi besökte förstås ett par tempel och handlade fina sjalar i en "goverment shop". Lunchen intog vi på Ginger House restaurang, vi åt vegetariskt och drack "fresh lime soda", allt smakade väldigt gott.


Vi var tillbaka på hotellet vid halv fyra för en dusch innan vi skulle på kvällens teater-föreställning. Några av oss gick på "sminkparty" (för att se hur skådespelarna sminkar sig), andra vilade lite extra för att sedan gå på Cultural show med massor av dans, musik och kampsport i 1,5 timma. Det var en spektakulär och färggrann uppvisning i fina dräkter, men musiken är inte gjord för våra öron.

Vi hade beställt bord på hotellets restaurang och satt ute på en pir där det fläktade skönt. Vi åt räkor och bläckfisk, medium spicy, det smakade mycket bra. Det serverades ingen alkohol på restaurangen, vi drack lime och ginger soda som smakade friskt och gott. Efteråt delade vi på jättegod mango och några öl utanför hotellrummet, en tidigare obeprövad kombination av smaker.

24 februari 2014, Backwaters med husbåt
En mini-buss hämtade oss kl 10 och körde till Allepey, resan tog 2 timmar och vi hade fullt upp med att se oss omkring och följa allt som hände på gatorna. Vi fick snabbt en superfin båt med tre rum, matsal och en övervåning där vi satt under färden och tittade på alla fantastiska vyer. På båten blev vi omhändertagna av en kapten, en kock och två besättningsmän, vilken service! Vi lånade kylskåpet och la in vår med-havda champagne och några indiska öl. Nu var vi redo att ge oss ut på Backwaters som är ett stort område av sjöar, kanaler, floder och odlingar.

Båten lämnade kajen och tuffade sakta iväg utmed kanalen, vi gjorde oss hemmastadda på andra våningen där vi hade fin utsikt över vattnet och det gröna landskapet. Det fanns hur mycket som helst att titta på, det var fullt liv både på vatten och land. Efter någon timma la båten till och vi blev serverade en mycket god lunch med vegetariska rätter, grillad fisk och ris.

Färden fortsatte och vi passade på att fira en jubilar med presenter och champagne. Vid 16-tiden stannade båten och vi fick kliva ner i en mindre båt, typ större eka med motor. Med den kunde vi ta oss in på mindre kanaler och komma närmre vardagslivet
i Backwaters. Enkla hem, små butiker och odlingar låg längs med kanalen. Många satt och fiskade med en pinne och en kort lina, andra tvättade kläder och många barn var på väg från skolan. Vi kastade pennor till några av barnen och önskade att vi hade haft många fler med oss.

Lite senare på dagen ankrade vår båt upp inför natten och vi blev åter igen serverade kryddig och god mat. På kvällen blev det nästan kolsvart ute och stjärnorna lyste klart. Det var varmt och vi var glada över att det fanns luftkonditionerning på rummet, vi sov gott.

25 februari 2014, Backwaters - Mundackal Estate
Vi vaknade vid halv sju och fick se det vackra morgonljuset över vattnet och palmerna. Frukosten serverades halv åtta och sedan gjorde vi en sista tur med båten till Kumerakom där vi blev hämtade av vår minibuss. Det tog cirka 3 timmar att köra till vårt näst mål Mundackal Estate som är ett "homestay", dvs man bor i någons hem. Vägen var ofta både krokig och ojämn, men det fanns hela tiden något kul att titta på, fullt av liv överallt och chauffören berättade om växter, träd, odlingar, kyrkor, mm under färden. Sista biten var vägen nästan obefintlig, både vi och chauffören undrade om vi kommit rätt. Men det hade vi, framför oss låg plötsligt ett stort hus med en fin trädgård mitt inne i skogen.

Vi blev mycket väl mottagna av värdparet och installerade oss på våra rum innan lunchen serverades. Otroligt god mat som innehöll rätter av fisk, nötkött och förstås vegetariskt. Värdinnan berättade om maten och mycket av det som serverades var odlat på gården.

Värden tog med oss ut på promenad runt sina ägor som till största delen består av gummiodling, men även mycket kryddor. Vi fick oss en ordentlig genomgång av olika kryddväxter, kokospalmens alla möjligheter och en demonstration av gummi-tillverkning från den vita saften som droppar från träden till de svarta, illaluktande gummimattorna. Här hänger gummimattorna på tork innan dom bränns:

Efter en kort paus var det dags för matlagningskurs med värdinnan. Hon var lika väl förberedd som Mat-Tina med mycket färdighackade och malda ingridienser. Hon
lagade det mesta medan vi tittade på, antecknade och fotograferade. Det blev chicken roast, thoran (grönsaksblandning med kokos) och bathura (bröd). Lite senare åt vi upp maten vi lagat plus flera rätter till. En kryddstark och fantastiskt god måltid.


26 februari 2014, Munnar
En indisk frukost serverades klockan åtta, vi fick dosa (en sorts tunna pannkakor), vegetarisk currryrätt, kryddig yoghurt, äggröra med lök och mycket kryddor, toast med hemlagat smör och bananmarmelad, kokta fingerbananer. Vi blev mätta.

Nu bar det av mot västra Ghatsbergen och Munnar, det var slingriga väg, mycket uppför, grönt och fint. Cirka en mil innan Munnar såg vi det första teodlingarna, sååååå vackert med enorma vidder av välklippta tebuskar.

Vi stannade i Munnar för att köpa en karta, öl och vin, och fortsatte sedan mot Bracknell Forest hotell som ligger några kilometer utanför staden. Efter ytterligare en halvtimma på dålig väg kom vi till hotellet som har stora rum och balkonger med utsikt mot skogen. Temperaturen var behaglig, runt 25 grader, luftkonditionering behövdes inte här. Tid för en stunds vila och på kvällen serverades en utsökt middag och vi drack våra med-havda öl till maten.
27 februari 2014, Munnar - Vandring i teodlingarna
Vid nio-tiden åkte vi in till Munnar där en guide mötte upp och försåg oss med lunch-låda och vatten, vi skulle ut på en 5-timmars vandring. Guiden visade oss uppför sluttningarna genom teplantagen och vidare upp genom grassland där vi hade en fantastisk utsikt över teodlingarna och landskapet.

Det var bitvis brant och mycket varmt med en stekande sol från klarblå himmel. Vi passerade kvinnor som arbetade med att klippa av de nya skotten från tebuskarna och vår guide berättade om hur te odlas och produceras. Vi fick veta att det bara finns en typ av teplantor, men tre typer av te: vitt, grönt och svart. Det vita teet görs av de spädaste bladen i toppen och är mycket exklusivt. Teplockarna jobbar 8-17 och måste plocka minst 25kg per dag och tjänar då 180 rupier.

Vi besteg fyra toppar och gick från 1450 till 1900 möh, ganska tufft i värmen men väl värt mödan. På vägen tillbaka pausade vi på ett hotell där vi intog en enkel sopplunch med te. Efter vandringen plockades vi upp av bussen igen och åkte till temuseet där vi fick ytterligare en lektion i teodling och produktion. Vi avslutade besöket med att köpa några olik teer till väldigt bra pris.

Vi fortsatte sedan till Munnar centrum för att se oss omkring i basaren och de kringliggande affärerna. Basaren var väldigt fin med massor av färggranna frukter, grönsaker, kryddor och te.

Vi var tillbaka på hotellet vid femtiden, dammiga, trötta och hungriga. Efter en dusch och lite vila åt vi ännu en välsmakande middag på hotellet. I restaurangen fick vi lite oväntat sällskap av en grupp damer som vi tror var från Island.

28 februari 2014, Kumily
Dags att ge sig av mot nya äventyr i Kumily. Vi åkte längs västra Ghatsbergen, vägen var krokig och ojämn men naturen fantastiskt spännande och vacker med bla odlingar av te och kardemumma. Vi gjorde ett kort stopp för att köpa små bananer, 1,3 kg för 67 rupier, dom var söta och goda. Vi gjorde ytterligare ett stopp för att fika. Där blev vi genast bekanta med de två ägarinnorna som stolt visade oss sin trädgård och berättade att kaféet var nyöppnat sedan en vecka tillbaka. Det är spännande att åka på vägarna i Indien, det händer saker hela tiden och det finns alltid något att förundras över.

Efter fyra timmar nådde vi vårt mål och det fina hotellet Green Woods. Efter lunchen åkte vi till en kryddträdgård där vi blev guidade runt i en timma och därefter körda till en butik där vi handlade kryddor. Vi fortsatte vidare på en kort shoppingrunda och handlade byxor och tunikor för varma dagar.

På kvällen gick vi på kalaripayattu-föreställning (gammal kampsport) där unga män utför gymnastiska övningar och slåss man-mot-man med olika typer av vapen. Vår resguide informerar oss om att det kommer att bli strejk nästa dag och att våra utflykter är inställda. Vi bestämmer oss för sovmorgon och en lugn dag med promenad i Kumily.

1 mars 2014, Kumily - Trekking och båttur i nationalparken
Strax före sju ringer telefonen, det är vår guide som säger att utflykten till nationalparken kan genomföras trots strejk. Kan vi vara klara för avfärd om en kvart? Efter en del missförstånd och strul kommer vi iväg vid åtta och körs till parken där vi möts av två guider. Vi börjar vandringen och spaningen efter vilda elefanter. Vi ser först några stora färska bajsklumpar, sedan spår av elefantfötter i leran och en plats där elefanter nyligen har vilat i gräset. Guiderna spanar och ber oss vara tysta när vi går vidare. Plötsligt stannar dom upp och pekar på en elefant i en glänta några hundra meter bort. Det dyker strax upp ytterligare två elefanter som drar med sina snablar i gräs och gröna blad. Vi fotograferar och tittar i våra kikare. Tystnaden bryts av trumpetande elefanter lite längre in i skogen och guiderna säger att det finns fler elefanter i närheten. En stund senare får vi syn på ytterligare två stora elefanter en bit bort. Vi står en lång stund och bara njuter av att se dessa enorma djur röra sig i sin naturliga miljö.

Några timmar senare blir vi hämtade på hotellet igen och åker för att äta en snabb lunch innan nästa utflykt. På den lilla enkla restaurangen blev vi tillfrågade om vi ville ha öl till maten (ej tillåtet idag eftersom det är "dry day" i hela Kerala första dagen i varje månad) men vi tackade ja och blev serverade öl i tekanna och temuggar, mycket diskret.

Vi åkte tillbaka till nationalparken och till Lake Peryiar, en konstgjord sjö, där vi var ute på en båttur i 1,5 timma för att se på djurlivet. Det fanns massor av djur utmed stränderna och i vattnet: indiska bisonoxar (gaur), samba deer, fåglar, apor, några vildsvin och en sköldpadda.

Efter äventyren tog vi en fika i hotellets egen trädkoja, och därefter firade vi de vilda elefanterna med vår sista flaska champagne. På kvällen gick vi till restaurang Ambadi och åt ännu en god måltid. Vid 22-tiden stängde butikerna och det blev ganska mörkt på gatorna, det var skönt att vara sex personer i sällskapet.

2 mars 2014, Kumarakom - Vila?
Efter frukosten gav vi oss iväg mot Kumarakom och Backwaters för en vilopaus efter
några intensiva dagar. Med en kort fikapaus och en extra toa-paus (första och enda lilla magproblemet på resan) tog färden cirka fyra timmar. Vi tog in på Eastend Lakesong, ett väldigt fint hotell vid stranden av Vembanad Lake.

Precis framför våra rum och uteplatser dukades det upp till en stor bröllopsfest med Bollywood-tema och vistelsen blev inte så lugn och vilsam som vi tänkt oss, däremot mycket mer spännande. Gäster i vackra färgglada kläder vandrade in till intensivt trummande och efter en tag började underhållningen på en stor scen nere vid sjön. Det bjöds på massor av indisk musik och dans a la Bollywood. Bröllopsfesten skulle sluta 22.30 och musiken på stora scenen slutade spela på minuten. Men strax efter började discot med en volym som gjorde att ingen kunde sova. Vi gick till receptionen och bad om ett tystare disco, men det hjälpte föga. Festen höll på till efter ett på natten, som sagt en rolig upplevelse med indiskt bröllop men inte så rofyllt.

3 mars 2014, Kovalam - Sol och bad
Vi fick en fin frukost och hade lite tid att njuta på våra uteplatser innan avfärden mot Kovalam. Resan tog 5 timmar med en kort fikapaus. Nu skulle vi stanna i Kovalam några dagar för sol och bad innan hemresan. Vi tackade vår fantastiska chaufför och det var nästan sorgligt att lämna honom efter 8 dagar tillsammans på de indiska vägarna. Han hade kört prickfritt och säkert, tvättat bussen varje dag och verkligen gjort allt för oss och för att vi skulle trivas.

Soma Palmshore beach resort i Kovalam var ett lite enklare hotell och vi var först lite besvikna på avsaknaden av plats för resväskor och kläder. Men vi insåg snart att läget var fantastiskt bra och rummen helt okej. Vi åt en enkel lunch i restaurangen och gick sedan ner till den privata stranden som var nästan folktom. Det första doppet i det ljumna Arabiska havet och dom stora vågorna var underbart.

På kvällen gick vi till stranden bredvid, Lighthouse beach, där det finns massor av restauranger och affärer med turist-anpassat utbud. Vi åt jättegod mat från tandoori-grillen, öl fanns inte på menyn men vi frågade och blev serverade i stora te-muggar, ölflaskorna fick vi gömma på golvet.

4 mars 2014, Kovalam - Sol och bad
Vi steg upp halv sju och gick en långsam och skön morgonpromenad utmed stranden norrut. Förutom en del turister såg vi en stor grupp fiskare som höll på att dra upp ett enormt fiskenät ur havet . Vi stod i nästan två timmar och tittade på skådespelet och blev inbjudna att vara med och dra in nätet. Fångsten var en besvikelse för oss, nästan bara småfisk och inte särskilt mycket med tanke på alla som slitit och jobbat med nätet.

Efter en sen frukost blev det strandläge, vi hyrde 6 stolar och 3 parasoller hela dagen för 900 rupier. Vi solade i skuggan av parasollerna och badade i dom fantastiska vågorna. Vid ett tillfälle fick vi se delfiner hoppa i vattnet inte långt från stranden. Några av våra vänner simmade ute i vågorna fick en riktig närbild.


5 mars 2014, Kovalam - Sol och bad
Vi började åter med en morgonpromenad och sedan blev det en heldag på stranden och i havet. Det var väldigt roligt att "kropps-surfa" i dom stora vågorna, vi sköljdes upp på stranden med badkläderna fulla av sand. "Cementrumpa" blev ett nytt uttryck. Det fanns några få försäljare på stranden som var väldigt trevliga. Vi köpte ett stort fat med uppskuren färsk frukt för 100 rupier och flera färggranna saronger.

På kvällen gick vi en längre tur på stan och hittade några små gränder bakom strandpromenaden där vi handlade te och kryddor. Vi åt en riktig festmåltid med
tiger prawns och mixed seafood. Kalaset kostade hela 9500 rupier för 6 personer, vår dyraste måltid på hela resan. Halva priset var mer normalt.


6 mars 2014, Kovalam - Trivandrum
Vi hade bokat en taxi klockan sju på morgonen för att se Trivandrum, Keralas huvudstad med 3 miljoner invånare. Vi började med att besöka Ganesha templet. Utanför templet satt det några damer med stora högar av kokosnötter, vi köpte varsin och tog med in till templets ingång. Där fick vi ta av sandalerna och tvätta våra kokosnötter som vi sedan kastade mot en mur så att dom krossades. Detta var ett offer till guden Ganesha som man gör för att tacka för något eller be om något.

Vi fortsatte sedan till Trivandrums största tempel där indierna stod utanför och klädde om innan dom gick in i templet. Vi var inte välkomna in utan fick stanna utanför, beundra byggnaden och köpa souvenirer.

Chauffören körde en tur och visade oss ytterligare tempel, en moské, en kyrka och flera pampiga byggnader. Nästa mål var Chala bazar som visade sig vara ett antal gator som kantades av alla möjliga försäljare. Här fanns allt från guldsmycken till riskokare och det var ett myller av människor, rickshaws och mopeder. Det var enormt varmt och efter några inköp åkte vi vidare till en indisk shoppinggalleria med luftkonditionering. Där fanns massor av tyger, sjalar, vackra indiska kläder, mm. För oss var det svårt att hitta i det enorma utbudet, vi skulle behövt en guide i affären.

7 mars 2014, Kovalam - Sol, bad och shopping
Vi började åter med en morgonpromenad och siktade mot moskén i söder. Efter en kort stund kände vi oss inte alls bekväma med omgivningen, det såg verkligen fattigt ut och vi mötte många tiggare och stirrande män. Här hörde vi inte hemma och
vände därför om och gick den vanliga turen till Lighthouse beach där turister håller till. Vi gick till restaurang Fusion för att äta frukost och blev serverade en underbar mangojuice, dosas, pannkakor och frukt med yoghurt och gott kaffe. På vägen tillbaka till hotellet shoppade vi handbroderade kuddvar, väskor och sjalar.

Nu var det dags att njuta de sista timmarna på stranden och i vågorna. Men allting har en ände och vi måste gå upp på hotellrummet för att packa. Efter en stunds funderande och pusslande fick vi ner alla nya grejer och kläder i våra resväskor.
Vi avslutade dagen med att köpa några silversmycken och åt en fantastiskt god chicken tikka masala på restaurang Tandoori.


8 mars 2014, Kovalam - Dubai
Vi blev hämtade klockan 8 och körda till flygplatsen på 20 minuter. Väl inne tog det en bra stund att komma igenom alla kontroller av pass, biljetter, packning och en kroppsvisitering. Flyget till Dubai gick iväg precis på utsatt tid och tog drygt 4 timmar.
Vi fick varsin jättestor lägenhet på Flora park hotell i Dubai, ställde in väskorna och tog taxi till Burj Khalifa. Där tittade vi på lyxbilar, strosade runt i Dubai mall och åt hamburgare. Det började mörkna ute och vi gick ut och tittade upp på den 828 meter höga byggnaden och på vattenkaskaderna och ljusspelet i den stora fontänen. Kontrasten mot Kerala kunde inte varit större.

En taxi tog oss till Gold Souk och vi gick runt en stund i de äldre kvarteren och tittade på massor av guldbutiker. Smyckena var lite väl pråliga för vår smak och vi orkade inte engagera oss i några inköp. Trötta tog vi taxi tillbaka till hotellet och somnade snart i de stora sängarna.


9 mars 2014, Dubai - Köpenhamn - Göteborg
Det tog en bra stund att åka den korta vägen till flygplatsen eftersom det var långa köer till terminalen för the Emirates. Det var massor av kontroller igen innan vi var klara för avfärd. Allt tog längre tid än vad vi räknat med så istället för frukost i lugn och ro på flygplatsen blev det en snabb macka med kaffe i väntan på ombordstigning.

Flyget gick punktligt även denna gång och i Danmark gick vi snabbt igenom pass-kontrollen. Väskorna kom efter en stund och vid bandet fanns en taxfree butik där vi kunde köpa med oss en flaska whiskey. Bussen tog oss till parkering 17 och sedan var det full fart med bil hem till våren i Göteborg.