Resgodis-bloggen

Resgodis-bloggen

Om bloggen

Här finns berättelser från våra husbilsresor, men även om vandring på Kanarieöarna, en vecka i New York och en resa till Indien.

Vi har också en hemsida: resgodis.se. Där har vi sammanfattat våra resor (för den som inte orkar läsa blogg) och samlat information om campingar och ställplatser vi besökt.

På hemsidan har vi också skrivit om några andra resor till Kuba, Thailand, Italien och Spanien.

Med husbil till Rügen 2014

Husbil i TysklandPosted by Admin 10 Nov, 2014 08:58


17 juni 2014, Göteborg - Prora, Rügen

Kl 7 gav vi oss av mot Trelleborg för att ta färjan kl 13 till Sassnitz. Det gick fort att köra de dryga 30 milen och vi var i Trelleborg redan kl 11, trots att vi stannade både för tankning och en fika. Vid infarten till Trelleborg, strax innan hamnen hittade vi en enkel ställplats vid havet. Den passar säkert bra för en övernattning när man ska ta en tidig färja.

Färjan tog drygt 4 timmar, men var liten och ganska tråkig. Vi roade oss med att äta buffé, sola en stund och titta runt i shoppen. Vi kom till Sassnitz vi halv sex-tiden och körde till Bergen för att handla öl, en provkollektion av Störtebeker, och en låda vin. Under färden dit och sedan vidare till ställplatsen fick vi se lite av de berömda alléerna och den fina naturen. Ställplats Oase ligger nära Prora och är en Top-platz. Det fanns gott om plats denna tisdag kväll och vi fick välja fritt. På ställplatsen var det lugnt och rofyllt, en oas, och vi somnade gott efter en lång dag.

18 juni 2014, På cykel till Prora och Binz

Solen strålade och vi hade cirka 20 grader varmt och lätt vind. Efter frukost cyklade vi till Prora för att titta på Hitlers "semesterparadis" som består av ett 4,5km långt och 5 våningar högt byggnadsverk intill en lång sandstrand. Idag är stora delar helt förfallna, men det finns ett museum och vissa delar håller på att renoveras till moderna bostäder.

Vi fortsatte cykelturen söderut till Binz som är en väldigt fin kurort med massor av hotell, restauranger, affärer, och en oändlig sandstrand. Vi promenerade längs den fina strandpromenaden och hittade en mysig strandbar där vi åt bratwurzt till en god öl. Strandbaren hade fina "strandkörber" som sittplats för gästerna och ur högtalarna hördes gamla tyska slagerlåtar. Vi njöt i solen.

Det var mycket turister på gatorna, vi strosade runt en stund och köpte färska jordgubbar och goda mackor att äta hemma vid husbilen.

Dagens missöde: jag fick med sig HTH istället för duschcreme till duschen, det fungerade inte alls bra.

19 juni 2014, Lokalbussen till Sellin

Gårdagens fina väder var bortblåst och denna dag var det lite svalare, blåsigt och det kom några regndroppar. Cyklarna och allt annat packades in i husbilen innan vi tog lokalbussen till Sellin. Det är ytterligare en kurort med vackra byggnader och mycket turister. Sellin kändes dock inte lika turistigt som Binz och var en mindre ort. Finast var piren med restaurang och undervattensakvarium.

Vid 17-tiden var vi tillbaka på ställplatsen, det blåste ordentligt och regnade då och då. Vi tog en kaffe i husbilen och planerade den fortsatta resan. Vädret ser inte så lovande ut, kanske lämnar vi Rügen redan i morgon.

20 juni 2014, Rügen - Stralsund

Efter frukosten började det regna i stora mängder. Vi gjorde oss i ordning för avfärd och gav oss iväg när det blev uppehåll. Kö och en strulig tysk vid gråvattentömningen gjorde att vi fick vänta en bra stund. Nästa stök blev parkeringen utanför affären i Berger, den var full med bilar och det var trångt för en husbil. Vi körde till affären intill och bakom den fanns en stor, nästan tom parkering där vi kunde ställa bilen och äntligen gå in och handla mat. Vi köpte med oss varsin fisch-brötchen med lax respektive matjesfilé.

Det blåsiga och opålitliga vädret gjorde att vi bestämde oss för att lämna Rügen och istället satsa på Stralsund och lite stadsliv. I Stralsund körde vi direkt till ställplatsen vid bron, Caravanstellplatz, det fanns ganska gott om platser på fredag (midsommarafton) eftermiddag. Vi åt våra fisch-brötchen (laxen fick högst betyg) innan vi promenerade in till Altstadt och ner till hamnen. Där fanns massor av trevliga restauranger och små uteserveringar som framför allt serverade fisk i alla former. Vi ville inte ha fisk just då och lyckades hitta en restaurang vid Ozeaneum som serverade oss Flammkuche (en typ av pizza) och en sallad.

På kvällen firade vi midsommar i husbilen med sill, färskpotatis och väldigt goda tyska jordgubbar.

21 juni 2014, Stralsund

Ölbryggeriet Störtebeker ligger bara 1,5km från ställplatsen så vi promenerade dit på förmiddagen och gick en guidad tur med ölprovning under 2 timmar. Allting presenterades enbart på tyska, men vi hade lite förkunskaper om öltillverkning och förstod en hel del. Guiden gick igenom hela tillverkningsprocessen under en rundtur i bryggeriet. Turen avslutades med ölprovning där vi provade 6 av Störtebekers lsorter (dom har 13 stycken och 3 av dom finns på systembolaget). Det här var en jättekul tur som rekommenderas till alla ölintresserade med lite tyskakunskaper. Efteråt åt vi lunch i deras restaurang och köpte med oss några öl från den fina butiken. Störtebeker tog väldigt väl hand om oss. Priset för en guidad tur med ölprovning: 9,90€.

På eftermiddagen gav vi oss ut på nya äventyr och gick till Ozeaneum nere i hamnen. Här finns utställningar om världens hav och dess innevånare, många akvarier och några humbolt-pingviner. Vi tyckte bäst om de levande varelserna.

22 juni 2014, Rügen runt och till Zingst

Vi startade från ett blåsigt Stralsund och körde tillbaka till Rügen. Där tog vi färjan i Wittow (kostnad: 7€), passerade Wiek, Dranske, Juliusruh, Glowe och körde genom den vackra skogen i Jasmund till Sassnitz. Vägarna på Rügen har mycket varierande kvalitet, ibland hur fina som helst, men även många ojämna vägar och några korta sträckor kullerstensvägar där hela husbilen vibrerrrrrade. En del byar är väldigt pittoreska och i andra möts man av trista hyreshus och grå betong.

Vi lämnade Rügen och körde till Zingst, som visade sig vara en riktig semesteridyll
med en otroligt lång och vacker sandstrand. Vi tog in på den kombinerade camping och ställplatsen och fick den sista rutan på den lyxiga ställplatsen med el, vattenutkast och gråvattenbrunn på varje plats.

Det blåste en kraftig västvind när vi gick på stranden in till Zingst centrum. Där var det väldigt turist-anpassat, massor av butiker, caféer, restauranger, men ändå mysigt. Vi bestämde oss för att stanna ytterligare en dag och ta en tur med cyklarna.

23 juni 2014, Cykeltur till Prerow och Zingst

Vi vaknade till ännu en blåsig dag, men trotsade vinden och cyklade mot en stark västandvind utmed kusten till Prerow. Det var en mycket rak och fin cykelbana med massor av cyklister. En skylt "Hohe Dünen" och flera parkerade cyklar gjorde att stannade och tog en kort promenad till ett utsiktstorn. Vi klättrade upp väl förberedda med kikare och kamera för att titta på utsikten. Vi blev väldigt långa i ansiktet när vi bara såg trätoppar och absolut inga vita sanddyner som vi förväntat oss. Någon borde hugga ner några träd eller bygga ett högre torn. Några tyska turister stod också i tornet och spanade och såg lite generade ut när vi frågade efter "die hohe Dünen".

Snart var vi framme i Prerow, även detta var en söt liten turistby men lite mindre än
Zingst. Vi åt en god lunch i närheten av piren som bestod av en fisksoppa och ett eis-bein, båda smakade fantastiskt gott. Medvinden tillbaka till husbilen kändes fantastiskt skön och nu hade solen tagit överhand över molnen och vi kunde verkligen njuta av cykelturen.

Efter en fikapaus vid husbilen gjorde vi en ny tur på cykel mot Zingst. Samma raka fina cykelväg, fast österut och medvind, vi svängde av söderut strax efter Zingst och sedan tillbaka till Zingst hamn och centrum. En kartong jordgubbar fick följa med tillbaka till husbilen.

På kvällen saknade vi bröd till maten och jag gick motvilligt till butiken. Klockan var 19 och jag trodde absolut inte att det skulle finnas något bröd i butiken så sent, men till min stora förvåning fanns det pinfärska brötchen. Vilken service.

Hit kan vi återvända för att cykla mera, sola och bada. Zingst är riktigt mysigt.

24 juni 2014, Zingst - Wismar

Vi tog vägen utmed västkusten ner mot Rostock och körde genom ett vackert landskap av sanddynor och slättland, vi passerade några fina semesterorter som såg spännande ut. På vägen öster om Rostock fanns det enorma fält med jordgubbsodlingar och jordgubbsplockarna var många. Vi har ätit väldigt goda jordgubbar på resan, kanske kommer dom härifrån.

Vi fortsatte mot Wismar och litade på GPS:en som visade vägen till ställplatsen i centrum utan problem. När vi anlände vid 13-tiden var den nästan fullsatt, men vi lyckades få en bra plats jämte en tysk husbil av samma modell och årgång som vår egen. Vi blev naturligtvis genast bekanta med ägarna, ett äldre par som hade rest mycket i Sverige och Norge.

Wismar är en jättefin stad med många gamla hus och mysiga gator. Vid hamnen låg det båtar som sålde rökt fisk, skaldjur och fisch-brötchen. Där fanns också flera glasscaféer och restauranger. Vi gick in i Altstadt och tittade på alla sevärdheter, besökte en vinkällare och några butiker. Promenaden avslutades med Schnitzel och kantareller på ett lokalt micro-bryggeri.

25 juni 2014, Wismar - Wulfen

Det var många husbilar som gav sig iväg tidigt men vi tog det lugnt på morgonen och
kom ändå iväg vi 9.30-tiden efter att ha sagt farväl till våra tyska vänner. Vi tog sikte på Fehmarn där vi ville övernatta innan vi fortsatte hemåt. A1 förbi Lübeck och norrut är inte kul, vägen är väldigt ojämn och vi tog därför av vid Nuestadt och körde en mindre och mycket trevligare väg. Det tog förstås längre tid men vi hade inte bråttom.

Vi hade valt ut Wulfener hals Camping und Ferienpark på södra Fehmarn, och bokade in oss på ställplatsen i utkanten av området. Det var en stor och fin plats i solen och vi fick snabbt ner cyklarna och ut med markis, stolar och bord. Nu skulle vi njuta och vila i två dagar. Efter en enkel lunch gav vi oss ut på en liten cykeltur runt den enorma campingen, gick en tur på stranden och badade fötterna, kallt i vattnet.

På kvällen grillade vi tyska korvar och åt potatissallad, kålsallad och grönsallad. Solen strålade och det var äntligen vindstilla, vi njöt av en jättefin kväll vid husbilen.

26 juni 2014, Cykeltur till Burg

Efter en lugn morgon cyklade vi in till Burg. Det var cirka 6km på en platt och grusad men fin cykelväg. Burg överaskade oss med ett mysigt centrum med gamla hus, kullerstensgator, restauranger och affärer. Vi ställde cyklarna och gick genom den gamla delen av staden och till Sky och Calles för att titta på utbudet av drycker. Där fanns allt som vi behövde....och mer därtill. Vi får ta med husbilen när vi ska handla.

Vi köpte jordgubbar på torget innan vi återvände till ställplatsen och vår soliga
uteplats. Solen stekte och det var vindstilla när vi kom tillbaka. Vi drog ut markisen
och drack kaffe i skuggan, eget kaffe smakar mycket bättre än det tyska. Klockan närmade sig 18 då den avgörande VM matchen i fotboll mellan USA och Tyskland skulle spelas och på himlen tornade molnen upp sig. Vi packade in alla våra saker i en hast och gick sedan bort till campingens restaurang och Biergarten för att se fotboll på
storbildsskärm. Vi drack öl och åt korv som alla tyskar och tittade på matchen. Det blev stort jubel i busken när Tyskland äntligen gjorde mål i andra halvlek.

27 juni 2014, Burg - Göteborg

Vi hade fått ett tips om Calles i Hieligenhafen av några svenskar och körde tillbaka över bron för att handla. Calles hade allt på vår lista förutom öl från Flensburger och Störtebeker. Ölen är billig men sortimentet är mycket begränsat (har vi blivit bortskämda av systembolaget?).

Färjeturen och resan hemåt gick bra, enda fördröjningen var en rejäl hagelskur i Danmark som fick bilar att stanna utmed motorvägen. Vi hade tur och missade förmodligen den värsta skuren och kunde köra hela tiden.